Înapoi la pagina de start

Sfaturi utile in cariera

pexels-photo-684385

Ati terminat facultatea de curand si va doriti un loc de munca? Sau vreti sa va schimbati jobul? Atunci avem cateva sfaturi de la experti in resurse umane care va vor ajuta sa fiti remarcat si sa va evidentiati atunci cand va cautati un job.

Rapiditatea este esentiala
Atunci cand va cautati un loc de munca, rapiditatea cu care aplicati la anunturi va este de mare ajutor. Cu cat aplicati mai rapid dupa postarea anuntului (in primele ore pana la cateva zile) aveti mai multe sanse ca CV-ul dumneavoastra sa fie observant/analizat mai cu atentie.
Intr-o lume ideala, cu mult timp la discretie, si al 200-lea CV ar fi analizat cu aceeasi atentie ca primul, insa realitatea este ca procesul de recrutare necesita mult timp si resurse, iar orice angajator isi doreste sa gaseasca omul potrivit in cel mai rapid interval. Si candidatii si angajatorii isi doresc sa termine cat mai repede acest proces.

Cautati joburi pe site-urile de specialitate precum Bestjobs, Ejobs, LinkedIn dar nu va feriti nici de site-urile proprii ale companiilor Majoritatea au sectiunea Cariere unde gasiti ultimele pozitii disponibile dar aveti si posibilitatea de a va depune CV-ul in eventualitatea aparitiei ulterioare a unor joburi noi.

CV-ul: simplitatea inseamna eleganta
Regula de baza in redactarea unui CV este simplitatea. Un design prea incarcat, in care folositi mai multe tipuri de fonturi si dimensiuni, culori, sublinieri etc. nu va va scoate in evidenta CV-ul decat intr-un mod neplacut. Puteti opta insa pentru un design unic, folosind un antet si un font deosebit. Tineti cont insa ca mai importanta decat creativitatea este caracterul lizibil al informatiilor.
CV-urile lungi devin plictisitoare iar, uneori, din lipsa de timp, exista sansa ca detalii importante sa fie trecute cu vederea. Optati mai bine pentru exprimari concise referitoare la experienta si rezultatele dumneavoastra.

Interviul telefonic: fiti concis
Un studiu recent realizat la universitatea Yale a concluzionat ca simtim o legatura emotionala mai puternica atunci cand vorbim la telefon cu persoanele decat atunci cand le vedem in realitate. Pare paradoxal insa folositi informatia in avantajul dumneavoastra. In timpul interviului telefonic vorbiti clar, cu incredere si entuziasm, fiti concis si faceti pauze astfel incat intervievatorul sa va poata adresa intrebari.

Interviul fata-in-fata: documentati-va
Interviurile fata in fata nu inseamna doar o prezentare a experientei si rezultatelor voastre ci si o evaluare a personalitatii si a modului in care va puteti integra in echipa. Fiti cat mai natural cu putinta si incercati sa va tineti emotiile sub control. Oricat de mult va doriti acel loc de munca, nu va mascati personalitatea doar din dorinta de a-l obtine. Nu veti putea purta aceasta masca la nesfarsit iar, daca nu va potriviti cu echipa, mai devreme sau mai tarziu veti ajunge sa va cautati un alt loc de munca.
De multe ori, angajatorii prefera persoane entuziaste, optimiste si energice dar cu mai putina experienta decat unele super calificate dar morocanoase si negativiste.
De asemenea, nu uitati sa va documentati despre companie: istoric, produse, viziune. Nu este deloc indicat sa ajungeti la interviu si sa nu aveti nici cea mai mica idee despre companie.

Emailul de multumire dupa interviu – esential sau nu?
Ati avut interviul fata-in fata. Si acum? Unii experti recomanda sa trimiteti un email scurt de multumire pentru timpul acordat, altii considera ca nu este necesar. Angajatorii sunt de parere ca decizia se ia in timpul interviului iar emailul ulterior trimis de un candidat nu influenteaza cu nimic procesul de recrutare.

Procesul de cautare a unui loc de munca implica si stres si emotii, insa folosind recomandarile din acest articol veti reusi sa faceti fata cu brio provocarilor.

Mult succes!