Înapoi la pagina de start

Nu voi ajunge niciodata la acelasi nivel cu ceilalti

a2ce53b37cb13159b1c13a39a98657db5e5ddf1b

Cu siguranta cunoasteti acest sentiment, v-ati intalnit cu el in diverse momente ale vietii. Financiar, el apare cand realizati progresele pe care le-au facut cei din jurul vostru iar voi nu aveti deloc grija de finantele personale. Cand realizati ca, din punct de vedere financiar, nu sunteti in cea mai buna forma este momentul sa schimbati abordarea insa, nu trebuie sa va comparati cu cei din jurul vostru. Daca va veti compara cu cei din jur, orice mic esec va fi resimtit ca o mare greseala si va veti simti mereu in urma celorlalti. Dar ideea ca sunteti in urma celorlalti si ca nu veti ajunge la acelasi nivel cu ei provine din standarde pe care vi le-ati setat singuri. Mai mult, in numeroase situatii, aceste standarde nu au nicio legatura cu realitatea. Fiecare situatie este diferita, fiecare persoana are propriile metode de a-si gestiona banii. Sfaturile expertilor financiari sunt generale si trebuie adaptate la cazurile particulare.

Singura comparatie relevanta este cea cu propria persoana si cu situatia financiara. Ati reusit sa va imbunatatiti situatia financiara in ultima perioada? Cum reusiti sa rezistati tentatiilor? Sunteti motivati in continuare sa aveti grija de finantele voastre?

Celorlalti nu le cunoasteti situatiile in detaliu – poate au rude care le ajuta financiar, poate au venituri mai mari decat ale voastre, poate au cheltuieli mai mici, poate au alte valori si alte prioritati si de aceea nu va comparati cu ei.

In loc sa va demotivati luandu-i reper pe altii, mai bine concentrati-va pe ceea ce puteti face voi pentru a va schimba situatia financiara.
In primul rand, gasiti-va timp si faceti o schema a vietii voastre financiare din acest moment. Faceti o lista cu toate bunurile importante: locuinta, masina, contul curent, contul de economii, investitii sau orice alte lucruri de valoare. Apoi completati in aceasta lista, valoarea fiecarui lucru mentionat. Faceti apoi o lista cu toate datoriile pe care le aveti – credite la banci/ IFN-uri, la prieteni/rude/cunostinte trecand in dreptul fiecareia soldul curent. Pentru a va afla averea neta, adunati valoarea bunurilor detinute din care scadeti valoarea datoriilor. Tineti minte acea suma si pastrati calculele.

Dupa ce v-ati calculat averea neta, setati-va un reminder sa va calculati averea neta din nou peste un an. Asigurati-va ca veti vedea reminderul.
In urmatorul an, depuneti toate eforturile posibile sa fiti mai responsabil financiar. Evitati cheltuielile impulsive, ganditi-va la obiectivul stabilit si faceti tot ce puteti sa il indepliniti, incepeti sa economisiti, depuneti bani si in fondul de urgente.

Evitati sa mai acumulati datorii. Sub nicio forma nu va mai imprumutati la banca sau in alta parte. Incercati pe cat posibil sa faceti plati mai mari decat sumele minime. Scopul este ca in fiecare luna sa va scada soldul curent al creditelor.

Incercati sa fiti mai atenti cu cheltuielile. Nu plecati la cumparaturi fara o lista si respectati-o, folositi regula celor 10 secunde (pentru bunurile de valoare mica) si a celor 30 de zile (pentru bunurile de valoare mare), rezistati cheltuielilor impulsive.

Peste un an calculati-va din nou averea neta si comparati valoarea cu cea din anul trecut. Daca va descurcati bine si luati decizii financiare intelepte, averea neta va fi mai mare decat ultima oara cand ati masurat-o. Acest lucru ar trebui sa fie suficient de motivant pentru a continua aceasta strategie. Laudati-va si fiti mandri de ce ati realizat si setati-va ca obiectiv ca la urmatoarea evaluare a averii nete sa aveti rezultate si mai bune.

Daca nu faceti ceea ce trebuie, averea neta se va micsora. In acest caz, aflati care este cauza. Daca este un motiv intemeiat precum o situatie neprevazuta care a trebuit acoperita atunci este in regula. Insa, daca averea neta scade si nu gasiti un motiv bun inseamna ca faceti ceva gresit si atunci trebuie sa va analizati comportamentul.

Nu va comparati cu cei din jur. Comparati-va doar cu voi insiva si faceti tot ce puteti sa va indepliniti obiectivele sau chiar sa le depasiti. Nu va ganditi ca nu veti ajunge la acelasi nivel cu ceilalti ci doriti-va sa va depasiti pe voi de fiecare data.