Înapoi la pagina de start

Metode distractive prin care sa va invatati copiii despre bani

a00a4dd72f654318ea889675f2cd569ec3db798e

Educatia financiara inceputa de la varste fragede creste sansele ca, la maturitate, copilul dumneavoastra sa fie un adult responsabil financiar. Daca va temeti ca educatia financiara este prea tehnica sau plictisitoare pentru a le capta interesul copiilor, exista si metode distractive prin care acestia pot invata despre bani. Psihologii spun ca de la varsta de 3 ani copiii pot fi invatati notiuni simple despre bani.
Va prezentam mai jos cateva jocuri amuzante cu ajutorul carora sa va invatati copiii despre valoarea banilor.

1. Recunoaste monedele
La varsta de 3 ani, copiii vor fi mai atrasi de stralucirea si forma monedelor decat de valoarea lor, insa pot invata sa le recunoasca in functie de dimensiune si de culoare. Faceti rost de monede diferite: de 50 de bani, de 10 bani, de 5 bani, de 1 ban, desenati conturul lor pe o foaie de hartie si apoi rugati-i pe copii sa aseze monedele in conturul corect. De fiecare data cand aseaza o moneda spuneti-le si valoarea ei.

2. Selecteaza si colecteaza
Copiii sunt atrasi de formele geometrice si de sortarea obiectelor de diverse forme. In diverse recipiente mai mici (borcane, tavi de briose etc.) asezati diverse monede, apoi rugati-i pe copii sa puna monedele (in functie de valoarea lor) in forma corespunzatoare. La final, copiii pot pastra monedele pe care si le doresc si care pot fi utilizate in alte jocuri.

3. De-a restaurantul sau hai la cumparaturi
Daca le-ati cumparat copiilor dumneavoastra bucatarii de jucarie sau diverse legume, fructe sau alimente din plastic atunci, cu siguranta, ca vi se servesc foarte des prajituri, pizza sau alte mancaruri din seturile cumparate. Folositi-le pentru a-i invata pe copii valoarea banilor. Stabiliti cu ei preturi pentru fiecare produs servit la restaurant. Dupa ce mancati, platiti dar cereti si restul. In acelasi mod, jucati-va de-a mersul la cumparaturi de fructe si legume.

4. Ghiceste suma
Acesta este un joc potrivit copiilor mai mari de 5 ani si care pot face cateva operatiuni aritmetice de baza. Se strange o gramada mare de monede intr-un recipient sau pe o masa si fiecare participant la joc trebuie sa apuce cat mai multe monede si apoi, fara sa le numere, sa ghiceasca suma pe care o are. Dupa ce toata lumea a estimat ce suma de bani are, se numara monedele. Cine a ghicit sau a fost cel mai aproape de suma corecta, castiga si primeste 1 punct. Jocul se repeta de cateva ori.

5. Micul bancher
Acest joc este potrivit pentru copiii care au invatat la scoala fractiile sau procentele. Tuturor parintilor li se intampla sa imprumute uneori bani din pusculita copiilor si, de cele mai multe ori, copiii profita si cer dobanda. In acest caz, lasati-i pe ei sa calculeze suma pe care trebuie sa o restituiti (cu dobanda inclusa). Avantajul este ca in familie puteti negocia dobanda.

6. Cunoasteti banii
Acest jos este potrivit pentru copiii de peste 5 ani, carora le va imbunatati si concentrarea. Dati-le o bancnota la care trebuie sa se uite cu cat mai multa atentie cateva minute. Apoi luati-le bancnota si puneti-le intrebari: “Cine este reprezentat pe bancnota?”, Unde este seria?, Unde scrie: Falsificarea acestor bancnote se pedepseste conform legii? Nu va sfiiti sa adresati si intrebari capcana pentru a le testa atentia.

7. Banca personala
Copiii mai mari de 4 ani se vor bucura de acest joc. Pregatiti-le un mic birou, dati-le monede si bancnote de valori mici sau de jucarie, foi de hartie si pixuri sau creioane. Ajutati-i sa sorteze banii pe categorii si apoi deveniti client. Solicitati imprumut o anumita suma. Copilul va trebui sa numere banii si apoi sa va scrie un cec.

Aceste jocuri nu numai ca va ajuta copiii sa se familiarizeze cu notiunile de baza despre bani (sa recunoasca monedele de valori diferite, sa numere sume mai mici, sa faca adunari de sume mici etc.) dar le vor dezvolta si atentia si memoria. In plus vor fi mult mai responsabili in ceea ce priveste banii si modul de a-i cheltui.