Înapoi la pagina de start

Investitii pe termen lung sau capricii de moment?

money-2724241_1920

Multe persoane se gandesc la cheltuielile semnificative pe care le vor face ca la investitii pentru viitorul lor. Atunci cand se ia in calcul achizitionarea unei masini, a mobilei noi, a unui aparat electrocasnic sau unui nou telefon mobil, ca o scuza pentru aceasta cheltuiala apare gandul ca, de fapt, aceasta este o investitie.
Desigur ca, de multe ori, chiar este o investitie, insa in unele cazuri aceste cheltuieli sunt doar capricii de moment.
Cum faceti diferenta dintre investitie si capriciu? Sau ce achizitii pot fi clasificate drept investitii si care sunt capricii de moment?

1. O locuinta
O locuinta nu inseamna doar casa voastra ci si o posibila sursa de bani in viitor, daca o veti inchiria. Dar pentru a achizitiona o locuinta aveti nevoie de resurse financiare semnificative iar, daca nu dispuneti de ele, veti apela la un credit. Inainte de a contracta acest credit, evaluati cu atentie situatia dumneavoastra financiara, conditiile de creditare: rata dobanzii, valoarea ratei lunare, perioada de rambursare. Nu va bazati evaluarea pe ipoteza ca veniturile voastre vor creste. In mod ideal asa ar fi, insa nu traim intr-o lume ideala. Iar situatia economica din ultimii ani a cunoscut destule modificari si un grad ridicat de imprevizibilitate. In cazul in care nu va evaluati corect posibilitatile financiare curente si cele viitoare, in loc sa devina o investitie, o locuinta poate deveni un important factor de stres.

2. O masina
Desigur ca o masina este foarte utila pentru concedii, pentru deplasari mai lungi, pentru zilele cand mergeti la cumparaturi, pentru situatii de urgenta in care aveti nevoie sa va deplasati rapid si in multe alte situatii. Daca aveti nevoie de o masina, cautati modelele pe care vi le puteti permite. Nu ocoliti nici optiunile second-hand, atat timp cat sunt in conditii foarte bune. Nu aveti neaparat nevoie de o masina luxoasa sau de un model scump. Mai ales ca masinile se devalorizeaza foarte repede si nu aveti nicio sansa sa o vindeti cu mai multi bani decat ati platit pentru ea.

3. Un telefon mobil de ultima generatie
Ultimul model lansat de un producator de telefoane mobile arata extraordinar, are performante foarte bune si vi-l doriti foarte tare. Pretul este desigur mare dar considerati ca merita sa faceti aceasta investitie. Tinand cont de evolutia rapida a tehnologiei din ultimii ani, performantele extraordinare ale ultimului model de telefon vor fi curand depasite de cele si mai bune ale altuia. Iar valoarea telefonului vostru va scadea considerabil in scurt timp.

4. Echipamente electro-casnice
Un televizor smart, o masina de spalat care poate fi programata, un frigider mai spatios toate sunt produse menite sa va simplifice viata. Preturile sunt mai ridicate comparativ cu ale produselor cu caracteristici “clasice” insa promisiunea ca va vor usura munca si imbunatati viata le justifica. Ganditi-va daca intr-adevar acele avantaje sunt esentiale pentru voi sau va puteti lipsi de ele. Electro-casnicele sunt produse a caror valoare nu creste, dimpotriva scade pe masura ce trece timpul si se uzeaza. Pot fi considerate investitie daca alegeti modele fiabile, cu durata indelungata de viata astfel incat cel putin 4-5 ani sa nu fiti nevoiti sa le inlocuiti sau reparati.

5. Mobila noua
Mediul in care va petreceti cea mai mare parte a timpului are o puternica influenta asupra voastra. De aceea se recomanda sa aveti o locuinta si un birou cat mai ordonate, aerisite si luminoase in care sa va faca placere sa petreceti mult timp. Daca, in privinta biroului, nu aveti prea multa putere de decizie, locuinta o puteti amenaja cum doriti. Mobila noua schimba complet interiorul unei locuinte, facandu-l mai placut si mai confortabil. Pentru ca mobila sa fie o investitie alegeti materiale de calitate, inclusiv feroneria si aveti grija sa o ingrijiti corespunzator.

6. Investitiile/ economiile
Cele mai multe persoane fac economii pentru obiective stabilite pe termen scurt: o masina, reparatii in locuinta, o vacanta etc. Putine persoane economisesc pentru obiective stabilite pe termen lung precum pensia. Investitiile si economiile sunt cele care va vor asigura un viitor linistit, chiar daca in prezent nu le acordati atentia cuvenita. Orice suma economisita, oricat de mica, este importanta.

Nu toate cheltuielile mari inseamna investitii pentru viitor, uneori sunt doar capricii costisitoare. Pentru a putea fi considerate investitii, asigurati-va ca in timp isi pastreaza valoarea sau si-o sporesc sau, in cazul produselor, ca au o durata de viata indelungata fara a necesita reparatii.