Înapoi la pagina de start

In ce ordine sa va achitati creditele?

b5f0b12cd8b08080fc4e343a2616e6d134b8b5f0

Una din cele mai dese intrebari la care trebuie sa raspunda persoanele care au mai multe credite si care vor sa le ramburseze anticipat este: “In ce ordine sa imi achit creditele?” Exista mai multe strategii pentru achitarea creditelor, fiecare avand beneficiile sale si functionand foarte bine pentru anumite persoane si anumite situatii. De aceea nu exista o solutie universal valabila, ci va trebui sa o gasiti pe cea potrivita pentru voi.

Strategia ordonarii in functie de sold
Prima strategie este cea a ordonarii creditelor in functie de soldul lor actual, strategie popularizata de autorul de carti pe teme financiare Dave Ramsey. Ideea din spatele acestei strategii este sa ordonati creditele in functie de soldul lor actual, creditul cu cel mai mic sold fiind primul. Dupa ce le-ati ordonat, faceti platile minime lunare pentru toate creditele mai putin catre cel cu soldul cel mai mic. Catre acesta platiti cat puteti de mult, in plus fata de suma minima. Folosind aceasta metoda veti ajunge repede la momentul lichidarii creditului cu cel mai mic sold si va veti bucura de succes. Iar sentimentul de bucurie si de succes ca ati reusit sa achitati un credit va va motiva sa continuati strategia. In plus, achitand un credit, banii alocati pentru plata ratei lunare ii puteti directiona catre achitarea urmatorului de pe lista.

Strategia ordonarii in functie de rata dobanzii
O alta abordare pentru plata creditelor este aceea de a le ordona in functie de rata dobanzii, de la cea mai mare la cea mai mica. Ca in strategia anterioara, pur si simplu faceti platile minime catre toate creditele si plata cea mai mare catre creditul din varful listei.
Dezavantajul acestei abordari este ca, uneori, creditele cu cea mai mare dobanda au si soldul cel mai mare si dureaza o perioada indelungata pana reusiti sa le achitati. In astfel de situatii, veti vedea rezultatele mai tarziu si va puteti pierde motivatia pe parcurs.

Strategia ordonarii in functie de limita de credit
O a treia strategie este de a ordona creditele in functie de cat de aproape sunteti de limita de credit. In aceasta strategie cardurile de credit sunt cele impinse in varful listei si pe acestea le veti plati primele si apoi urmatoarele debite.
De ce ati alege o astfel de strategie? In cazul in care va ganditi ca peste un interval relativ scurt sa accesati un credit imobiliar sau ipotecar, este necesar sa va achitati restul de credite mai mici.

Care este strategia cea mai buna pentru voi?
Daca va este greu sa va pastrati motivatia atunci cand nu aveti succes in mod regulat, este recomandabil sa alegeti metoda ordonarii creditelor in functie de soldul lor. Astfel veti avea succes rapid, achitand primul credit si apoi succese constante pe masura ce le achitati si pe urmatoarele.
Daca va concentrati mai mult pe refacerea scoringului pentru a accesa un credit de valoare mai mare in perioada urmatoare, platiti-le intai pe cele care sunt aproape de limita de credit.

Daca nu va demotivati usor, puteti folosi strategia ordonarii creditelor in functie de rata dobanzii si sa platiti intai creditul cu dobanda cea mai mare. Daca reusiti sa il achitati anticipat, sumele pentru dobanda vor fi mult mai mici si,la fel suma totala de rambursat.

In ceea ce priveste finantele personale, exista solutii diferite care functioneaza pentru persoane diferite. Nu toata lumea se afla in aceeasi situatie, nu toata lumea se confrunta cu aceleasi obstacole si nu toata lumea are aceeasi mentalitate. De aceea este important sa alegeti varianta potrivita pentru voi nu pentru altii.

Succes!