Înapoi la pagina de start

Economii pentru vacanță. 7 sfaturi pentru un concediu cât mai relaxant

d4f4b8be6de2ff620288cce48d3c97b5a099e437

Cu toții visăm la plaje întinse, palmieri și ocean albastru. Pentru mulți dintre noi, imaginea aceasta, văzută în treacăt pe o carte poștală și intens promovată de agențiile de turism, poate însemna concediul perfect pe care nu l-am avut niciodată. Însă nu doar locul unde ne petrecem vacanța este important, ci și modul în care ne raportăm la vacanță și starea psihică din timpul acesteia. Cuvântul-cheie: relaxare.

Dar cum obținem această relaxare? Simplu! Cu un buget flexibil, care să ne acopere eventualele cheltuieli neprevăzute (de exemplu, pană la mașină, taxe vamale), care să ne satisfacă micile plăceri precum o cină la restaurant, care să ne permită și să luăm suveniruri atât pentru noi cât și pentru cei dragi. Cum ajungem să avem un astfel de buget isteț pentru vacanță? Iată 7 sfaturi de urmat chiar de astăzi:

1. Să facem o listă scurtă cu destinațiile de vacanță pe care dorim să le vizităm. Să verificăm ofertele de vacanță pentru aceste destinații și să vedem ce nepermite bugetul. Oricât de mult ne-am dori o vacanță în Cuba sau Thailanda, dacă posibilitățile financiare sunt depășite, nu vom face decât să punem o presiune prea mare pe buget și să ne scufundăm în datorii.

2. Să verificăm și restul costurilor legate de vacanță (transport local, mese la restaurante locale, intrări la obiective turistice etc.) și să adăugăm o marjă de 10-15% pentru situații neprevăzute urgente. După ce avem costurile totale ne puteți hotărî asupra uneia din destinații.

3. Să repartizăm cheltuielile în mai multe luni, astfel încât să nu ne simțim copleșiți într-o singură lună sau două. Să avem grijă să și economisim lunar.

4. Să refacem bugetul conform noilor obiective, reducînd ce cheltuieli putem. Să ne limităm plăcerile costisitoare (în loc să mâncăm în oraș, gătim acasă și luăm la pachet, serile de cinema le transformăm în seri de filme acasă, pregătim singuri cadouri pentru persoanele dragi etc.)

5. Să stabilim un buget pentru cheltuieli în vacanță (intrări la obiective turistice, mâncare, distracție) care să fie respectat cu strictețe.

6. Să ne asigurăm că luăm cu noi tot ce avem nevoie (ochelari de soare, baterii pentru aparatul foto, loțiuni de plajă, șlapi etc.). Este posibil ca în destinația de vacanță aleasă prețurile pentru astfel de articole să fie mai mari. În plus, să nu uităm că avem un buget de respectat.

7. Pentru suveniruri, să nu ne comportăm ca Moș Crăciun dar nici ca Scrooge, cumpătarea e cheia. Dacă mergem în vacanță în Italia, spre exemplu, nu trebuie să ne întoarcem cu genți de piele drept cadouri, magneții, pastele, condimentele sau alte mici produse locale pot fi cadouri de impact.

O vacanță perfectă este aceea care ne permite să ne relaxăm fără grija golurilor din buget sau a datoriilor. De aceea, recomandarea noastră pentru sezonul cald ce bate la ușă este de a ne adapta concediul la posibilitățile financiare și de a-l planifica în detaliu și cu atenție, pentru a nu vă supune bugetul unor presiuni mari.