Înapoi la pagina de start

De ce sa alocati bani pentru distractie?

charisse-kenion-314533

La inceput de an, toata lumea isi stabileste obiectivele financiare pentru noul an, isi pregateste bugetul lunar in mod constiincios si isi promite sa fie cat mai responsabila cu banii. In astfel de momente, de regula, multa lume isi propune sa renunte la cheltuielile inutile, la cele pentru distractie si isi impune un buget cat mai auster.

Uneori, insa, acest lucru nu este neaparat o solutie buna, pentru ca se bazeaza pe asteptari nerealiste si pentru ca va provoca frustrari.
Recomandarea unor experti financiari este ca in bugetul lunar sa pastrati totusi o suma oricat de mica pentru distractie. Va prezentam mai jos 4 motive pentru care este bine sa alocati lunar o suma pentru astfel de activitati.

#1: Va permite sa va bucurati un pic de viata fara a depasi bugetul
Beneficiul alocarii unei sume pentru distractie este acela ca va stabiliti limite clare in acelasi timp bucurandu-va de banii castigati. Alocandu-va bani pe care sa ii cheltuiti cum vreti voi va asigurati ca nu va veti simti atat de frustrati incat sa renuntati definitive la planificarea bugetului.

#2: Este nerealist sa credeti ca nu veti cheltui niciodata bani pe dorinte
Stilul minimalist si frugalitatea au multi promotori, inclusiv printre expertii financiari. Cu toate ca sunt persoane care pot trai toata viata restrangandu-si cheltuielile si abtinandu-se de la cumparaturi care nu se incadreaza in lista de necesitati sau urgente, altii nu pot face acest lucru. Adevarul este ca puteti sa va atingeti obiectivele financiare si daca veti face mici cheltuieli pentru distractie. Banii pentru dorinte va asigura o modalitate prin care puteti echilibra dorintele, nevoile si scopurile voastre. Singura conditie este ca banii pentru economii si achitarea ratelor/datoriilor sa fie alocati inaintea celor pentru distractie.

#3: Va puteti rasplati pentru comportamentul financiar corect
Folosind bani pentru distractie este o metoda eficienta de a va recompensa pentru comportamentul financiar adecvat. Desigur ca recompensa va fi moderata pentru a nu anula efectele cumpatarii financiare, insa va puteti oferi din cand in cand o placere.

#4: Fondurile pentru distractie pot evita certurile din cauza banilor din cuplu
Pentru cupluri, a avea fonduri de distractie separate pe care sa le administreze fiecare cum doreste este o modalitate foarte eficienta de a evita discutiile despre bani. In cazul in care faceti tot ce va sta in putinta pentru a va achita creditele mai rapid sau sa strangeti banii de avans pentru o locuinta iar voi sau partenerul vostru cheltuiti mai multi bani pe distractii (iesiri in oras cu colegii, achizitii de carti sau haine etc.) puteti sa va certati.

Alocarea unei sume pentru distractie poate fi o optiune inteleapta daca nu vreti sa va simtiti frustrati din cauza bugetului strict impus de voi. Va poate fi util si pentru a va pastra motivatia de a continua cu acest mod de a va administra banii.