Înapoi la pagina de start

Curajul financiar – ce este și cum poate fi atins

695cc6f159c62e8eb3e5c34f7e42c4af03e4a52f

“Vulnerabilitatea sună ca un adevăr și se simte ca și cum ar însemna curaj. Adevărul și curajul nu sunt întotdeauna confortabile, dar nu înseamnă niciodată slăbiciune.” (Brené Brown)

Studii realizate de profesorii de economie și psihologie ai Harvard Business School, concluzionează că oamenii au tendința de a-și supraestima capacitatea de a influența pozitiv evenimentele neprevăzute din viața lor, care, însă, nu pot fi anticipate. De cele mai multe ori această supraestimare duce la situații financiare dificile, greu de soluționat precum incapacitatea de a returna o datorie sau de a controla bugetul lunar. Cu toate acestea, există o serie de pași, ce, urmați cu responsabilitate, pot duce la rezolvarea acestor probleme și la obținerea a ceea ce poate fi numit curajul financiar.

Primul pas este admiterea evenimentelor neplăcute, prin acceptarea vulnerabilității. Pasul doi este cel de asumare a întregului proces de recuperare a echilibrului financiar. Odată ce punem pe hârtie veniturile și cheltuielile noastre, înseamnă că ne dorim să găsim soluția. De multe ori, deși soluția este în fața noastră și observăm că multe dintre cheltuielile noastre sunt nelalocul lor sau că lista totală depășește cu mult veniturile încasate, ne este greu să le eliminăm. Aici am ajuns la pasul trei, despre curaj. Ce este curajul? Este acea stare de pace interioară în care învățăm importanța acceptării adevărului că nu ne permitem anumite lucruri, nevoia de ne schimba stilul de viață, de a face ordine în resursele noastre financiare, de a renunța la micile plăceri costisitoare. Curajul este cel care ne motivează să facem ceea ce este bine în detrimentul a ceea ce este ușor, care ne ajută să luăm cele mai eficiente decizii financiare și care, de ce nu, ne permite și să riscăm uneori. A fi curajos din punct de vedere financiar înseamnă în același timp și a-ți asuma o serie de provocări.

Cum putem să ne dezvoltăm și să punem în practică curajul financiar? În primul rând prin a analiza lucrurile pe termen mediu și lung – bugetul nostru este primul care trebuie să fie astfel analizat pentru ca noi să avem o viziune de ansamblu și pentru a putea interveni cu schimbări benefice la timp, înainte de a intra într-o spirală a datoriilor. Odată ce am înțeles care sunt mecanismele de funcționare optime pentru bugetul nostru, care sunt cheltuielile la care trebuie să renunțăm și cum trebuie să ne adaptăm stilul de viață, finanțele noastre sunt puse la adăpost de orice situație neplăcută. Curajul vine și atunci când știm să negociem salariul în cadrul unui interviu sau chiar la locul de muncă actual, când ne cunoaștem extrem de bine punctele forte și cerem să fim remunerați în concordanță cu acestea. Mai mult, curajul se manifestă și atunci când știm să spunem nu unor cumpărături inutile, când în perioadele de reduceri alegem să achiziționăm produse doar în cazul în care avem nevoie reală de ele, deci când alegem să fim chibzuiți și nu risipitori.

Odată cu venirea unui nou anotimp, cu toții ar trebui să învățăm să fim mai atenți cu bugetele noastre, să avem curajul de a ne schimba stilul de viață și de a ne înfrunta datoriile. O primavară cu succes și bugete înfloritoare!