Înapoi la pagina de start

Cum sa va invatati copiii despre dobanda compusa

pexels-photo-1288483

Educatia financiara a copiilor nu se refera doar la a-i invata despre valoarea banilor, importanta economiilor si despre ce pot face cu banii, dar si la a-i invata calcule mai simple sau mai complicate. Iar unul din cele mai importante lucruri despre care ii puteti invata pe copiii este importanta dobanzii compuse.

Mai jos va prezentam o metoda simpla prin care ii puteti invata (si care va va ajuta sa le captati interesul de a economisi).

In prima zi a lunii martie, puneti 10 bani intr-o cutie si promiteti-le copiilor ca, pentru urmatoarele doua luni, pentru fiecare 10 bani din cutie, veti adauga zilnic o dobanda de 10% iar in ultima zi din Aprilie veti cheltui impreuna banii adunati. In fiecare zi, la cina, numarati banii din cutie si apoi adaugati dobanda. In prima zi, adaugati 1 ban. In a doua zi, veti numara 11 bani si veti adauga 1 ban. In ziua a unsprezecea veti avea 20 de bani si puneti 2 bani in cutie. In zilele doisprezece pana la cincisprezece veti pune zilnic cate 2 bani. In ziua a saisprezecea veti pune 3 bani. La fel pentru zilele 17-19. In ziua 30 veti pune in borcan 10 bani. In ziua 40 veti pune 25 de bani iar in ultima zi aproximativ 2 lei.
Aceasta este o demonstratie care ilustreaza perfect puterea dobanzii compuse pentru copii. Le dati o mica suma de bani si o regula simpla pe care le este foarte usor sa o inteleaga – la fiecare zece bani primesc 1 ban, dobanda de 10%. Apoi pot sa vada cum incep economiile sa creasca.

Daca ati continua inca doua luni, ati ajunge probabil la o suma aproximativa de 400 lei. Suma importanta si motivanta pentru copiii, dar care totusi depaseste posibilitatile financiare ale unei familii cu venituri mici sau medii.

Chiar daca va opriti dupa 2 luni de pus monede in borcan la o suma modica si nu ajungeti la una mai mare, copiii au invatat principiul dobanzii compuse si il puteti aplica si pentru alte situatii, ca de exemplu conturile de economii si ce anume pot face cu acei bani si peste cat timp.
Folositi sume rotunde pentru a le fi mai usor sa calculeze rezultatele.

Important este sa va invatati copiii sa economiseasca si sa aiba rabdare ca sumele sa se acumuleze in timp. Daca folositi exemple la indemana lor, cum pot sa obtina lucrurile pe care le doresc, cu siguranta vor fi mult mai receptivi.

Obiceiurile deprinse de mici ii vor ajuta sa ajunga adulti responsabili din punct de vedere financiar.