Înapoi la pagina de start

Cum să recunoașteți semnele de avertizare ale datoriilor

76f78465981f27fa04c7c88a87305471627ce0dc

Penalitățile pentru întârzierile la plata facturilor nu sunt o problemă atâta timp cât sunt o întâmplare singulară. Însa atunci când acestea sunt din ce în ce mai dese și se aplică mai multor conturi, atunci devin o adevărată problemă.

Dacă observați problemele din timp, le puteți evita. Vă prezentăm câteva semne de avertizare pe care nu ar trebui să le ignorați și cum pot fi acestea schimbate:

Semnal: În fiecare lună aveți întârzieri la o factură–două pentru că ați uitat. Soluție: Notați-vă toate plățile obligatorii pe care le aveți de făcut și ocupați-vă de ele imediat ce primiți salariul.

Semnal:V-ați informat care este factura a cărei plată o puteți amâna cât mai mult fără consecințe. Acest lucru înseamnă că bugetul începe să vă scape de sub control. Soluție: Notaţi-vă cheltuielile obligatorii (facturi, rate, chirie etc.), acestea trebuie plătite în primul rând. Tăiaţi din alte cheltuieli.

Semnal:Un singur card de credit nu vă este suficient? Vă gândiți deja la un nou card? Soluție: În loc să vă gândiți la un alt card începeți un plan de economisire.

Semnal:Vi se întâmplă să exagerați cu cheltuielile? Uneori, mergând la cumpărături, nu vă mai puteți opri și achiziționați multe lucruri de care nu aveți nevoie. Soluție: respectaţi cu stricteţe lista de cumpărături cu care plecaţi şi, eventual, faceţi un calcul în avans şi plecaţi doar cu această sumă.

Semnal: Vă gândiți tot mai des să luați un alt împrumut pentru a face o achiziție mare. Soluție: Timp de o lună sau două imaginaţi-vă că deja plătiţi rata şi vedeţi cum vă descurcaţi cu bugetul astfel diminuat.

Semnal: Puteți purta pantofi sau haine vechi, dar nu puteți rezista tentației de a achiziționa ultima tehnologie disponibilă şi astfel intraţi în datorii. Soluție: impuneţi-vă o anumită limită a cheltuielilor şi nu o depăşiţi. Nu vă faceţi carduri de credit sau carduri de cumpărături în rate.

Analizați-vă obiceiurile de cumpărături și gestionare a veniturilor și vedeți ce puteți îmbunătăți. Este mai ușor să preveniți datoriile decât să le corectați.