Înapoi la pagina de start

Cum sa evitati cumparaturile inutile

baby-boy-3368017_1280

Oricat va propuneti sa nu strangeti multe lucruri in locuinta, in timp, fara sa va dati seama, acumulati o multime de obiecte, pe care, in mare parte nici nu le folositi. Unele le primiti, altele le cumparati cedand impulsurilor de moment sau pentru ca va sunt recomandate. Inevitabil, insa, ajungeti sa detineti mai multe lucruri decat aveti nevoie.

Adeptii minimalismului sau persoanele practice reusesc sa isi tina achizitiile de produse noi sub control, respectand anumite reguli.

Va prezentam mai jos o lista de cateva astfel de reguli de care sa tineti cont atunci cand va ganditi la o noua achizitie.

1. Daca veti folosi un produs doar in cateva ocazii, mai bine nu il cumparati
Un cutit pentru branzeturi, un vas pentru pregatit Tagine, masti de fata, un aparat de facut spaghete din legume, o rochie eleganta, o camasa extravaganta. Ce au toate acestea in comun? De regula sunt cumparate sub influenta impulsului de moment, folosite doar de cateva ori si apoi ajung uitate prin sertare sau dulapuri.

2. Fiti creativi si cautati variante de inlocuire a produselor pe care le doriti
Pentru o multime de produse pe care vreti sa le achizitionati exista variante de inlocuire. Mai ieftine sau uneori gratuite, daca folositi deja ce aveti in casa. Pentru mastile de fata de exemplu, puteti folosi ingrediente din bucatarie – iaurt, miere, fulgi de ovaz, cafea, zahar etc. Pentru a macina nuci sau alune nu aveti neaparata nevoie de o masina speciala, chopperul face acelasi lucru. Vreti sa gatiti dar nu aveti vas ceramic asa cum e recomandat in reteta? Folositi ce aveti si adaptati temperatura si, eventual, timpul de gatire.

3. Faceti o lista cu produsele pe care doriti sa le primiti cadou
Va mutati in casa noua? Sau va doriti anumite produse? Le puteti sugera prietenilor sau familiei ce doriti sa primiti cadou de ziua voastra sau de sarbatori. Inainte de a alcatui lista de cadouri pe care vi le doriti, totusi treceti-le prin filtrul: de cate ori le veti folosi? Daca le veti folosi ocazional, mai bine cereti alt cadou.

4. Alegeti produse de calitate
Daca produsele pe care vreti sa le achizitionati au trecut de toate filtrele de mai sus, alegeti variante de calitate care sa reziste in timp. De exemplu, vasele de gatit din fonta au o durata de viata de zeci de ani. La fel si unele produse electro-casnice. Si pentru haine, alegeti materiale calitative care se comporta bine la purtat si spalari multiple. Chiar daca sunt mai scumpe, in timp isi vor dovedi rezistenta si chiar veti face economii.

Rezistati achizitiilor pe baza impulsurilor. Atunci cand va doriti un obiect, asigurati-va intai ca il veti folosi suficient incat sa se justifice achizitia lui si verificati daca nu puteti folosi o alternativa pe care o aveti deja. Alegeti doar lucruri de calitate care sa dureze. Astfel veti face economii dar veti avea si o locuinta aerisita.