Înapoi la pagina de start

Cum sa combateti vina dupa o achizitie importanta

woman-2696408_1280

De multe ori, dupa ce faceti o cheltuiala de valoare mare, va simtiti cuprinsi de vina si de remuscari, oricat de mult va doreati produsul achizitionat. Situatie care se intampla pentru ca va ganditi la alte lucruri pe care le puteati face cu acei bani si pentru ca incepeti sa simtiti efectele costului de oportunitate.

Costul de oportunitate este un concept din investitii care se refera la pierderea unui posibil castig dintr-o optiune atunci cand se alege alta varianta. Va confruntati cu acest cost in fiecare zi, chiar daca nu intr-o maniera transparenta. De exemplu, atunci cand achizitionati un produs ne-esential, pentru ca va ganditi ca ati fi putut face altceva cu suma de bani folosita. Ati cumparat o carte insa va ganditi ca ati fi putut da banii pe alta sau chiar pe altceva. In special persoanele cumpatate gandesc astfel.

Ideea este ca gandul la costul de oportunitate provoaca un sentiment de vina pentru ca vedeti alte utilizari pentru bani, utilizari legate de planurile voastre pe termen lung si care par mai importante. Atunci cand sunteti critic la adresa produsului scump ne-esential la care va ganditi, este foarte usor sa simtiti ca va alocati banii pentru categoriile gresite si sa va simtiti vinovati.

Cum combateti atunci vina dupa achizitiile de valoare? Va prezentam mai jos patru strategii care va vor ajuta.

In primul rand, alocati-va bani in buget pentru lucrurile ne-esentiale. Astfel, faceti achizitii de valoare doar atunci cand bugetul va permite – fie pentru ca ati economisit suma necesara de-a lungul unei perioade de timp, fie pentru ca intr-o anumita luna alte cheltuieli sunt mai mici – si stabilitatea financiara nu va este afectata.

Cheltuielile extravagante nu sunt neaparat un lucru rau. Extravagantele ocazionale sunt experiente care va ajuta sa va dezvoltati si care va scot din rutina, oferindu-va o perspectiva noua asupra produselor si cheltuielilor.
Concentrandu-va pe beneficiile extravagantelor ocazionale, sentimentul ca va directionati banii pe ceva inutil va disparea. O extravaganta care va ofera o deviere unica de la rutina, ale carei efecte negative sunt neutralizate printr-o planificare corecta este o experienta care merita si nu un lucru rau.

Analizati cu mare atentie orice achizitie de valoare inainte de a o face. Este, cu adevarat, un produs bun care reprezinta exact ce va doriti sau v-ati lasat influentat de reclame/prieteni/colegi? V-ati documentat serios despre acest produs? Este exact ceea ce va doriti? Pretul este bun? Daca va adresati si apoi va raspundeti la aceste intrebari, va asigurati ca veti cumpara exact ceea ce va doriti. Fiind siguri ca achizitionati ceea ce va doriti, nu va veti mai gandi ca ati cheltuit bani pe lucruri inutile si nu va veti simti vinovati.

Evaluati realist cat de mult veti folosi produsul pe care doriti sa il achizitionati sau cat de mult va va influenta experienta la care visati. Aceasta parte este extrem de utila, desi putine persoane ii acorda importanta cuvenita. Daca nu sunteti siguri ca veti folosi mult produsul, nu achizitionati varianta scumpa, ci cautati una mai ieftina. Folositi aceasta varianta si daca produsul va devine foarte util, puteti opta in timp pentru varianta mai scumpa. In ceea ce priveste experientele, aceasta strategie este mai complicat de aplicat. Insa, daca va veti raspunde sincer la intrebarea cat de mult va va influenta experienta, veti stii daca merita sau nu sa cheltuiti banii.

Daca experienta sau produsul dorit au mare importanta pentru voi, atunci veti considera ca merita banii pe care ii veti cheltui si nu va veti simti vinovat.

Aceste strategii functioneaza cel mai bine impreuna. Daca intelegeti ca ati bugetat suma necesara, ca este bine ca uneori sa va permiteti o extravaganta, daca v-ati documentat foarte bine inainte si daca achizitia va avea un efect benefic in viata voastra, atunci nu veti simti deloc vina. Insa daca vreunul din aceste criterii nu este indeplinit, atunci veti simti ca faceti o greseala si veti avea remuscari.