Înapoi la pagina de start

Ce inseamna platiti-va intai pe voi?

money-256314_1280

Cu siguranta ati auzit expresia Platiti-va intai pe voi, in special, in legatura cu administrarea finantelor personale. Suna impresionant, dar la ce se refera cu adevarat?

Platiti-va pe voi se refera la faptul ca trebuie sa economisiti pentru obiectivele voastre pe termen lung.

Atunci cand primiti bani – fie salariul, fie un bonus, fie o mostenire – prima tendinta este de a acoperi lucrurile urgente: facturile care trebuie platite urgent, cumparaturile care trebuie facute rapid si orice achizitie sau reparatie necesara urgent. Dupa ce v-ati ocupat de necesitati, este foarte tentant sa va ganditi cum puteti aloca banii ramasi pe dorinte (un telefon nou, o pereche de pantofi, o geaca, un parfum etc.).

Ideea principala a conceptului de a va plati intai pe voi este ca banii sa ramana cumva in viata voastra, de aceea este recomandabil sa ii alocati pentru obiective pe termen lung: fonduri de economii, rambursari anticipate de credite, avansul pentru o locuinta, economii pentru pensie.

Cand va platiti pe voi, economisiti bani pentru lucruri importante in viitor in loc sa platiti doar facturile si sa va distrati.

In primul rand se refera la faptul ca va veti plati pe voi intai, inainte de orice altceva. Asta inseamna ca veti pune deoparte banii pentru obiectivele pe termen lung inainte de a va ocupa de facturi sau de alte lucruri.
Nu inseamna ca nu va veti plati facturile sau ratele sau ca nu va veti mai distra deloc, ci doar ca din veniturile lunare, va alocati o suma pe care puteti considera ca nu o aveti, iar restul il alocati cheltuielilor obisnuite.
Desigur ca aceasta strategie inseamna ca a trebui sa ma modificati si prioritatile si sa va reorganizati bugetul, insa, pe termen lung, va veti multumi. Veti fi nevoiti sa va optimizati cheltuielile, sa invatati sa cumparati in mod inteligent si sa gasiti modalitati ingenioase de a va distra cu bani mai putini.

Rasplata faptului de a va plati intai pe voi este ca atunci cand vor aparea lucruri importante in viata voastra, si acestea apar inevitabil, veti avea suficiente resurse financiare pentru a le gestiona.

Indiferent ca ati economisit pentru a va plati mai repede creditul, pentru a va lua o masina, pentru a avea un fond de urgente, pentru a avea mai multe resurse financiare la pensie va veti multumi pentru decizie.