Înapoi la pagina de start

Ce faceti cand s-a terminat fondul de urgente?

stress-2883648_1280

Fondul de urgente este rezervat acelor situatii neprevazute care reusesc sa apara exact in momentele cele mai nepotrivite. Oricat ar recomanda expertii financiari sa aveti un cont de economii pentru urgente cu suma echivalenta a cheltuielilor din trei-sase luni, multe persoane nu reusesc sa realizeze acest lucru.

Beneficiul unui fond de urgente este ca, atunci cand situatiile neprevazute apar, va faceti griji in privinta rezolvarii lor nu si a banilor necesari pentru rezolvare. Ce faceti, insa, in situatia in care fondul a fost golit sau nu aveti unul inca? In acest caz, aveti nevoie sa aplicati cateva metode.

Relocati economiile. Daca economisiti lunar pentru diverse scopuri, realocati aceste sume catre fondul de economii. Poate vi se pare nedrept sa va amanati planurile si dorintele, insa banii din fondul de economii sunt pentru linistea dumneavoastra.

Nu va temeti sa incepeti cu sume mici. Daca nu aveti un fond de urgenta sau nu economisiti in mod regulat, tineti cont ca trebuie sa incepeti de undeva. Daca puteti economisi 25 sau 50 de lei pe saptamana sau luna, va veti apropia de obiectivul vostru. Nu va lasati descurajati de sumele recomandate de experti (echivalentul a sase luni de cheltuieli). Orice suma economisita este mai buna decat nimic.

Reduceti cheltuielile temporar. Daca folositi deja un buget lunar, cel mai probabil, in fiecare luna alocati anumite sume pentru categoria recreere. Pentru a avea o suma disponibila pentru situatii neprevazute, reduceti aceste categorii sau reduceti-le cu totul.

Creati un grafic de plata. Crearea unui grafic de plata va poate fi de ajutor sa va umpleti la loc fondul de economii. Daca a trebuit sa folositi 2000 lei, dar nu puteti economisi lunar mai mult de 200 lei, veti avea nevoie de 10 luni sa rambursti suma cheltuita. Considerati aceasta rata la fel de importanta ca ratele la credit si nu ratati vreo plata. Puteti aplica aceeasi strategie si pentru a incepe sa economisiti.

Platiti-va intai pe voi. Asigurati-va ca va platiti pe voi insiva intai. Daca folositi un buget lunar, treceti si categoria fond de urgente si tratati-o cu aceeasi importanta cu care tratati facturile sau ratele la credit.

Automatizati. Automatizarea economiilor va poate oferi un mare beneficiu – acela ca banii vor fi retrasi automat din conturile voastre. Daca sunt retrasi automat, puteti considera ca nici nu i-ati avut si va trebui sa va descurcati fara ei.

Daca ati cheltuit deja sau nici nu ati creat un cont de economii pentru urgente, nu este sfarsitul lumii. Dar, intrucat dureaza sa construiti acest fond, cu cat incepeti mai repede cu atat mai bine pentru voi. Situatiile neprevazute apar, din nefericire, oricat ati vrea sa le evitati si, de aceea, este mai bine sa fiti pregatiti pentru ele. Macar din punct de vedere financiar.