Înapoi la pagina de start

Cand si cum sa nu le mai platiti copiilor facturile

pexels-photo-1101730

Toti parintii isi doresc succesul pentru copii lor, iar acest lucru inseamna, de multe ori si sustinerea lor financiara, chiar cand acestia sunt adulti. Insa, sustinerea financiara a copiilor pentru o perioada lunga de timp poate fi, uneori o idee nu tocmai buna. Nu numai ca epuizeaza resursele parintilor dar si impiedica maturizarea copiilor si invatarea modului de a-si gestiona propriile finante.
Este foarte greu sa le spuneti nu copiilor, insa, pe termen lung, este cea mai buna varianta. Aceasta este lectia pe care multi parinti trebuie sa o invete.

Un studiu recent realizat in mai multe state europene arata ca multi mileniali, desi nu mai locuiesc cu parintii si au locuri de munca, inca se bazeaza pe parinti sa le acopere cel putin o parte din cheltuieli. Aproape un sfert din milenialii care au locuri de munca full-time spun ca parintii le platesc cel putin o factura – facturile pentru serviciile de telefonie mobila conduc cu 53%, asigurarile auto 30,7% si ratele pentru masina sau utilitatile 29,7%.

Pentru parintii care sunt pregatiti sa le acorde copiilor independenta financiara, va prezentam mai jos 6 sfaturi, tactici si recomandari din partea expertilor financiari.

Stabiliti o perioada de tranzitie sau o anumita data
Unii experti recomanda abordarea in care parintii nu isi mai sustin financiar copii de indata ce acestia termina studiile si se angajeaza. Altii recomanda o tranzitie gradual, eliminand cate o factura pe rand. Atunci cand copiii incep procesul de maturizare si trebuie sa isi gestioneze un loc de munca, locuitul pe cont propriu etc., retragerea oricarui sprijin financiar poate deveni coplesitoare. Ori scopul parintilor ar trebui sa fie responsabilizarea copilului. Orice varianta ati alege, este important sa incepeti cu o discutie cu copiii in care sa le explicati decizia si ce responsabilitati vor avea de acum inainte.
In aceasta perioada de tranzitie, este foarte important ca parintii sa isi sustina copiii, sa le ofere sfaturi si solutii financiare dar sa i lase sa faca propriile greseli si sa ia propriile decizii.

Invatati-i pe copii sa se descurce cu propriul buget
Cheia pentru succesul financiar pe termen lung este crearea si respectarea unui buget. Dar aceasta este o abilitate care se invata in timp, nu neaparat care vine natural. O solutie este sa va invatati copiii sa isi creeze un astfel de buget, sa isi planifice cheltuielile sis a faca achizitii destepte. Este important sa invete sa faca deosebirea dintre nevoi si dorinte si sa se ocupe de dorinte de-abia dupa ce au acoperit nevoile.

Luati in considerare sa discutati si un expert financiar
In cazul in care nu va simtiti comfortabil sa discute despre administrarea bugetelor personale, o optiune o reprezinta stabilirea unei intalniri cu un expert financiar. Iar discutia poate cuprinde nu doar subiecte legate de administrarea bugetului ci si importanta economisirii si a crearii unui fond de urgenta, investitii, economii pentru pensie etc.

Exista facturi care sunt mai avantajoase sa fie platite la comun?
In anumite cazuri, rare de altfel, o factura de grup poate fi mai avantajoasa decat una individuala. Abonamentul la Netflix de exemplu este mai avantajos pentru 3 utilizatori decat pentru unul singur.

Parintii cu posibilitati financiare ridicate nu se exclud
Pentru unii parinti cu posibilitati financiare ridicate intretinerea copiilor, chiar si atunci cand acestia locuiesc separat si au propriile joburi, nu este o problema. Acestea sunt totusi situatii mai rare.
Chiar daca va permiteti sa va intretineti copiii adulti, ganditi-va ca nu veti fi mereu alaturi de ei si este bine sa ii pregatiti sa devina adulti responsabili financiar.

Fiti exemplu
Daca atunci cand copiii erau mici, nu le-ati vorbit despre problemele financiare avute si despre cum le-ati depasit, cand ii pregatiti sa devina adulti responsabili este important sa fiti sinceri cu ei si sa le impartasiti din experienta voastra. Si copiii vor fi mult mai atenti la comportamentul vostru financiar in aceasta perioada de tranzitie si de maturizare financiara.
De aceea este important sa fiti exemplu: sa va platiti facturile la timp, sa va achitati datoriile, sa economisiti lunar si sa aveti un fond de urgente etc.