Înapoi la pagina de start

Cand puteti lua (si cand nu) un credit

7b1583a54cd76345ae7e270a4b74fea88da1dd22

A lua sau nu un credit este o decizie personala plina de riscuri, insa. Daca imprumutati bani si nu ii mai puteti rambursa, va veti lovi de o multime de consecinte neplacute. Insa, nu tot timpul creditele sunt rele. De multe ori, imprumuturile sunt utile, dar utilizate inteligent si responsabil si avand un plan.

De aceea este foarte important sa va analizati cu atentie nevoile si motivele pentru care vreti sa accesati un credit. Alte instrumente financiare v-ar putea fi mai utile, in anumite situatii.

Cand puteti lua un credit

Optati pentru varianta de rambursare cu rata si dobanda fixa.
Daca aveti nevoie de bani si nu vreti sa aveti parte de surprize in perioada rambursarii, optiunea cu rate si dobanda fixa este cea mai buna. In acest mod, stiti de la inceput costurile creditarii si ce efort inseamna pentru bugetul vostru lunar.

Aveti nevoie de o suma de bani pentru un scop anume si sa o rambursati in timp.
In cazul in care aveti nevoie de o suma mai mare de bani pentru a acoperi anumite cheltuieli (achizitionarea unei masini, reparatii urgente ale locuintei etc.) si sa rambursati suma de-a lungul unei perioade de timp, un credit de nevoi personale va poate fi util. Asigurati-va ca luati in calcul toate comisioanele, dobanzile si cunoasteti costul total.

Ati facut o simulare referitor la suma pe care doriti sa o imprumutati, la valoarea ratei lunare si sunteti siguri ca va puteti permite sa o rambursati.
Chiar daca va calificati sa luati un credit, nu inseamna ca vi-l si permiteti. Inainte de a accesa un credit de nevoi personale, faceti o simulare a sumei pe care vreti sa o imprumutati si vedeti ce valoare va avea rata lunara. Vedeti daca va permiteti sa achitati aceasta rata in fiecare luna fara a va supune bugetul unor presiuni prea mari. Daca rata lunara este prea mare pentru bugetul vostru, mai amanati accesarea creditului.

Vreti sa refinantati creditul cu dobanda mare cu un nou credit cu o dobanda mai mica
Una din cele mai bune utilizari ale unui credit de nevoi personale este acea de a refinanta un credit care are o dobanda mai mare. Avand o dobanda mai mica, suma totala de rambursat va fi mai mica, ratele mai usor de suportat si, daca va mai raman bani, ii puteti redirectiona fie spre achitarea mai rapida a imprumutului fie spre alte proiecte importante pentru voi.

Cand este cazul sa evitati un credit de nevoi personale
Accesarea unui credit de nevoi personale este o solutie buna in anumite cazuri dar total nepotrivita in alte situatii. Va prezentam mai jos exemple de situatii in care nu este recomandabil sa luati un imprumut:

Daca va chinuiti deja sa tineti pasul cu datoriile si aveti nevoie de mai multi bani pentru a le achita
In cazul in care aveti deja dificultati in a va descurca cu plata ratelor pentru credite, carduri de credit si a facturilor, sunt sanse foarte mari ca imprumutul unor sume noi sa nu va ajute. De fapt, imprumutarea unei alte sume de bani va poate duce rapid intr-o spirala a datoriilor. Daca de-abia va descurcati acum cu platile pe care trebuie sa le faceti, una in plus nu va va ajuta.
In aceasta situatie, incercati sa mai reduceti unele cheltuieli iar, daca nu puteti, discutati cu creditorii si cautati impreuna cu ei o solutie privind achitarea ratelor (o perioada de gratie de cateva luni, o reducere a dobanzii etc.).

Vreti sa plecati intr-o vacanta exotica sau sa cumparati mobila noua in locuinta.
Daca vreti sa cheltuiti sume mari pe lucruri scumpe, accesarea unui credit va poate cauza mai multe probleme decat v-ati astepta. Suna tentant sa imprumutati bani pentru o excursie exotica in Bali sau Thailanda, insa faptul ca va trebui sa rambursati acea suma in urmatorii 2-3 ani s-ar putea sa nu va incante prea mult. Daca vreti sa va rasfatati cheltuind pe lucruri scumpe, mai bine economisiti o perioada mai lunga de timp si platiti cash. Va veti bucura mai mult de acele lucruri in acest mod.

Vreti sa refinantati o datorie de valoare mica
Un credit de nevoi personale va poate fi util atunci cand vreti sa refinantati un alt credit cu dobanda mai mare. Insa acest lucru este valabil doar daca mai aveti de rambursat o perioada mai lunga. Pentru cateva luni nu mai este rentabil sa faceti refinantarea.

Vreti sa va renovati locuinta
Un credit de nevoi personale va poate fi de ajutor daca doriti sa va renovati locuinta. Verificati insa daca nu aveti si alte optiuni de instrumente financiare mai rentabile.

Concluzie
Un credit de nevoi personale va poate ajuta intr-o multime de moduri sa va realizati obiectivele financiare, insa poate sa creeze la fel de multe probleme. Inainte de a solicita un credit, evaluati-va corect bugetul si vedeti daca va permiteti sa rambursati rata lunara. Creditele sunt instrumente financiare utile dar pot duce si la multe probleme, la stres si la datorii.