Înapoi la pagina de start

Bugete istețe pentru masa de Crăciun. Cum să economisești ușor în 4 pași simpli

christmas-table

Masa de Crăciun este pentru toți acel moment magic, în care familiile și prietenii se reunesc, iar pentru gazde o adevărată bucurie. Pentru bugete, însă, poate reprezenta un moment de cumpănă. Sunt atâtea cumpărături de făcut, iar prețurile, în loc să scadă, par din ce în ce mai mari. Bomboanele de brad, decorațiunile și micile cadouri pentru invitați, toate acestea se adaugă pe listă, depășind cu mult bugetul propus. Anul acesta vă propunem câteva sfaturi utile pentru ca masa de Crăciun să fie plină de pace și de bucurie, iar gândul să nu zboare la datorii.

1. Înainte de a pregăti lista de cumpărături, verificați ce aveți în dulapuri și în congelator. De cele mai multe ori, la o astfel de curățenie veți descoperi ingrediente sau pungi pe jumătate consumate de fructe uscate, zahăr, făină, nuci, sau alte produse pe care doreați să le folosiți dar de care ați uitat.

2. Faceți liste și respectați-le. Gândiți-vă din timp la felurile de mâncare pe care le veți servi de Crăciun, planificând ingredientele de care aveți nevoie, verificând ce aveți deja și trecând restul pe listele de cumpărături.

3. Pregătiți totul în casă. Deși este tentant să cumpărați produse semi-preparate sau legume gata curățate și tăiate pentru a economisi timp, acestea sunt mult mai scumpe. De cele mai multe ori, chiar și cele mai pricepute gospodine aleg să cumpere desertul. Anul acesta, pentru a vă impresiona musafirii puteți să pregătiți în casă deserturi precum biscuiți, tarte sau torturi cu fructe. Nu este nevoie de rețete complicate. Le puteți servi cu o cremă simplă și alături de un coș de clementine sau mandarine.

4. Puteți fi tentați să cumpărați variante gata ambalate ale unor produse, însă înainte de vă achiziționa produsele, verificați prețurile și la variantele la kilogram ce sunt de cele mai multe ori mai mici. Iar dacă vi se pare că primele au ambalaje frumoase, ce ar arăta bine pe masa de Crăciun, gândiți-vă că pentru un decor deosebit puteți folosi obiectele pe care le aveți deja în casă sau alte alimente (precum fructe sau nuci).

O masă îmbelșugată de Crăciun nu trebuie să presupună un buget mare și cheltuieli ce vă vor afecta pentru o perioadă îndelungată. Implicați întreaga familie în pregătirea listelor și alegerea meniului și tot împreună gătiți și decorați casa pentru sărbători,