Înapoi la pagina de start

Analiza SWOT personala

pexels-photo-355952

Analiza SWOT nu este doar un instrument util pentru mediul de afaceri ci pentru orice persoana si care poate fi folosit cu succes pentru o multime de situatii.

SWOT este un acronim pentru Strenghts (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati) si Threats (amenintari/riscuri). O astfel de analiza va ajuta sa va identificati punctele tari pe care le puteti pune in valoare dar va arata si ce puncte aveti de imbunatatit.
Daca va cautati un nou loc de munca sau va doriti dezvoltarea la cel pe care il aveti deja, analiza SWOT personala va este foarte utila.
In primul rand, este nevoie sa va stabiliti obiective profesionale. Fara acestea, analiza SWOT nu isi va atinge scopul. Apoi va ganditi la dumneavoastra ca la un produs din piata pe care il evaluati obiectiv.

Strengths – punctele tari se refera la ceea ce va diferentiaza de ceilalti pentru a va atinge scopul (ex. abilitati foarte bune de administrare a proiectelor, capacitatea de a imbunatati un produs sau procese, abilitatile excelente de vanzator, bun orator sau motivator in cadrul echipelor etc.)
Iata si cateva exemple de intrebari ale caror raspunsuri va ajuta sa va identificati punctele tari:
• Care sunt calificarile pe care le aveti?
• Experienta poate aduce valoare companiei?
• Care sunt proiectele finalizate cu succes?
• Care sunt cele mai importante abilitati pe care le aveti?

Weeknesses – punctele slabe se refera la defectele sau aspectele dumneavoastra negative care va impiedica sa evoluati si pe care este nevoie sa le corectati/imbunatatiti. Astfel de puncte slabe pot fi: neatentia la detalii, incapacitatea de a lucra in echipa, tendinta de a nu respecta deadline-urile, teama de a vorbi in public, necunoasterea unor limbi straine etc.
Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri va vor ajuta sa va identificati punctele slabe:
• Aveti competentele necesare pentru jobul dorit?
• Aveti anumite obiceiuri proaste/ defecte (intarziati mereu, nu aveti abilitati de comunicare)?

Opportunities – oportunitatile se refera la situatiile din exteriorul dvstra pe care le puteti folosi in propriul avantaj.
Iata cateva exemple de intrebari ale caror raspunsuri va vor ajuta sa identificati mai usor oportunitatile:
• Exista schimbari semnificative in domeniul in care lucrati de care puteti profita (o noua legislatie etc.)?
• Exista o noua pozitie disponibila in cadrul companiei pentru care ati fi potrivit?

Threats – amenintarile/riscurile se refera la acele situatii din exteriorul dvstra care va pot impiedica sa va realizati obiectivele.
Iata cateva exemple de intrebari ale caror raspunsuri va vor ajuta sa identificati mai usor riscurile.
• Exista anumite conditii economice/legislative care va pot influenta negativ domeniul in care activitati?
• La nivelul companiei exista anumiti factori care pot influenta negativ activitatea?

Scopul analizei SWOT personale este sa va identificati calitatile care va pot ajuta sa va realizati obiectivele si aspectele negative pe care aveti nevoie sa le imbunatati dar si sa recunoasteti oportunitatile de care puteti profita si sa gasiti variante de a neutraliza riscurile.
Apoi nu va mai ramane decat sa va realizati obiectivele.