Înapoi la pagina de start

5 metode excelente pentru a va imbunatati finantele

pexels-photo-1043514

La inceputul fiecarui an, revistele, ziarele, website-urile sunt pline de recomandari privind moduri in care va puteti imbunatati finantele personale. Aceste recomandari va ofera o multitudine de optiuni din care sa le alegeti pe cele care vi se potrivesc. Cu toate acestea, cantitate mare de informatii si multiplele variante pot fi coplesitoare si duce la “Paralizia deciziei”.

Paralizia deciziei se refera la incapacitatea de a lua vreo decizie din cauza numarului mare de optiuni disponibile. De aceea, este important sa va limitati optiunile de actiune.

Va prezentam 5 metode care va influenteaza finantele personale in bine si dupa care sa va ghidati in noul an.

1) Gasiti-va punctul slab
Gasiti-va punctul slab care nu va permite sa va achitati creditele sau care va ingreuneaza abilitatea de a va pune ordine in finantele personale. Punctul slab poate fi imposibilitatea de a rezista in fata unor tentatii, preferintele pentru anumite produse, obiceiuri la care nu puteti renunta.
Ati identificat punctul slab dar nu este suficient. Acum va trebui sa gasiti modalitati de a-l depasi. Puteti, de exemplu, sa va acordati o alocatie saptamanala folosind doar bani gheata. Suma alocata pentru o saptamana trebuie sa va ajunga pentru tot ce vreti sa cumparati in aceasta perioada. Ce nu se incadreaza in buget, nu este achizitionat.
Daca va luptati cu achizitiile din impuls, atunci cand vreti sa cumparati ceva, mutati suma echivalenta achizitiei intr-un cont de economii. Aceasta metoda, nu numai ca va ajuta sa economisiti mai multi bani dar, in timp, va va si scadea dorinta de a cheltui impulsiv.

2) Creati-va bugetul personal
Oricat v-ati amagi gandind altfel, nu va puteti administra finantele personale fara un buget. Exista o multime de variante si metode de alcatuire a acestuia. Gasiti-o si folositi-o pe cea care vi se potriveste cel mai bine. Poate solutia propusa de un expert financiar bine-cunoscut si folosita de alte mii de persoane sa nu vi se potriveasca.
Pe masura ce va veti schimba obiectivele in viata si veti traversa anumite perioade si bugetul se poate schimba. Si nu este nimic in neregula cu acest lucru.
Pentru a vedea ce tip de buget vi se potriveste, documentati-va, cititi despre diversele tipuri de bugete, analizati ce va place si ce functioneaza pentru voi din fiecare metoda, stabiliti-va obiectivele si nu va sfiiti sa combinati mai multe tipuri atunci cand va creati bugetul propriu.

3) Achitati-va creditele
Creditele pe care le aveti sunt un important factor de stres din multe motive (de la asigurarea ratei in fiecare luna, la teama legata de cresterea dobanzilor, la analizarea fiecarei achizitii astfel incat sa nu va destabilizati bugetul etc.). A va achita complet creditele intr-un timp scurt este posibila doar daca veti castiga la loto. Altfel, veti face eforturi constante in fiecare luna.
Pentru a va achita datoriile aveti nevoie de un obiectiv si de multa vointa. Daca obiectivul este realist, aveti sanse mari sa il atingeti si sa nu fiti demotivati. Il puteti sparge chiar in obiective mai mici iar atunci cand le atingeti sa va recompensati pentru ele. La fel ca in cazul bugetelor, exista mai multe metode pentru achitarea creditelor. Alegeti-o pe cea mai potrivita pentru voi si pentru situatia in care va aflati.
Lucrul cel mai important? Concentrati-va pe cate un credit.

4) Urmariti-va cheltuielile
O alta modalitate de a va influenta finantele este sa va monitorizati cheltuielile. Nefacand acest lucru riscati sa nu stiti cati bani mai aveti disponibili si nici cat de mult cheltuiti in realitate.
Pentru a va monitoriza cheltuielile puteti folosi orice metoda vi se potriveste: notarea cheltuielilor intr-un fisier excel sau pe o agenda, o aplicatie pe telefonul mobil etc. Important este ca intotdeauna sa stiti cati bani mai aveti iar la finalul lunii pe ce ati dat cheltuit.

5) Automatizati-va economiile si plata facturilor
Una din cele mai de impact modalitati de a va imbunatati finantele se bazeaza pe automatizarea platilor – fie ca sunt pentru conturile de economii sau pentru facturile lunare. Activarea serviciului debitare directa va scuteste de multe problem dar, mai ales, de riscul de a uita vreo plata.
Acordati-va cateva ore intr-o zi sa setati automatizarea tuturor platilor (economii lunare, facturi, rate etc.) apoi puteti sta relaxati. Chiar daca nu veti mai uita sa platiti facturile, aveti grija sa nu uitati sa le treceti in bugetul lunar.

Decizia de a va imbunatati finantele personale este foarte buna pentru viitorul vostru. Exista multiple modalitati prin care puteti face acest lucru. Cel mai important este chiar sa faceti aceste lucruri.