Înapoi la pagina de start

3 lucruri de care să țineți seama înainte de a lua un credit

34d036c675cc7953c599eb2143fffe9020cb605c

Luna ianuarie este despre noi începuturi și mai ales despre noi obiceiuri finciare. Însă, există câteva situații în care, aflați sub presiunea unor plăți urgente sau unor situații care necesită sume mai mari de bani, alegem să luăm un credit. Știm că prima întrebare ce vine după această decizie este de unde veți lua creditul. Dar, înainte de a semna documentele, sunt mai multe aspecte pe care să le luați în considerare.

Noi vă prezentăm 3 dintre cele mai importante aspecte de care să țineți seama înainte de a lua un credit.

1. Valoarea creditului. În funcție de destinația creditului dumneavoastră, țineți cont că în anumite situații, este posibil să aveți nevoie și de bani pentru asigurări, taxe, eventuale reparații (ca în cazul achiziției unei mașini sau a unui imobil). De aceea, poate fi util să luați în calcul o sumă cu aproximativ 10% în plus pentru cheltuieli neprevăzute.

2. Perioada de rambursare. Este întotdeauna mai bine să vă împrumutați pentru o perioadă mai lungă și să plătiți mai rapid, decât să alegeți un credit pe o perioadă mai scurtă, dar cu o valoare a ratei lunare mai mare și deci mai greu de achitat.

3. Valoarea ratei lunare. Pentru o estimare cât mai exactă a ratei lunare ce nu dezechilibrează bugetul familiei, faceți o listă cu cheltuielile și veniturile. Puteți să simulați o lună sau două că deja aveți rata de plătit.

Decizia de a lua un credit ar trebui să fie luată după o analiză realistă a bugetului, fără a omite câteva situații de criză cu care v-ați putea confrunta pe parcurs precum pierderea veniturilor sau problemele de sănătate.